top of page

GARNALEN VISSEN

Wat is de beste tijd om garnalen te vangen?
Het garnaal seizoen ligt tussen september en april, dus zolang de "R" in de maand zit. In deze tijd trekt de garnaal dicht(er) naar de kust om kuit te schieten. Maar ook gedurende de zomermaanden kan er garnaal worden gevangen. 

 

Kan ik op ieder moment van de dag garnalen vangen met een garnalennet?
De beste momenten om het water in te gaan met een duw- of sleepnet

zijn ongeveer twee uur voordat het het eb wordt. Kijk voor hoog- en

laagwater tijden op teletekst pagina 720 en kies de plaats die dicht in uw

buurt ligt. Het zeewater moet brak (troebel) zijn, want garnaal verstopt

zich graag voor andere jagers zoals gul of kabeljauw. Kijk voordat je gaat vissen naar de stroming en helderheid van het water. Komen de golven uit noordwestelijke richting aanrollen en is het water helder, dan is de kans groot dat je weinig zal vangen. Komen de golven uit zuid- of zuidwestelijke of oostelijke richting en is het water "grijs" en ondoorzichtig, dan is het meestal bingo!

Vooral na een storm komt er meer garnaal naar de kust.
Let ook op de garnalenkotters, die vaak dicht langs de kust varen.

 

Windkracht en windrichting
Voor het vissen met een duwnet geldt een maximale windkracht 3. Windkracht 1 of 2 is nóg beter. Ook de windrichting is van belang. Vissen bij noordenwind wordt afgeraden. Gunstige windrichtingen zijn zuid, west, zuidwest, oost en zuidoost.

 

Waar te vissen
Vissen met een duwnet achter de 2e bank is af te raden en kan bij hoge uitzondering tijdens absolute windstilte. Tussen de 1e en 2e bank bevindt zich meestal voldoende garnaal en wel in de diepste gedeelten tussen de banken en kort voor laagwater in de geultjes tegen de opstaande zijde van de 2e bank. Tijdens het vissen dient steeds voldoende kontact te worden gehouden met de zeebodem, alwaar de garnaal zich ophoudt. Als het goed is voelt u de vibratie van de zandribbels in de duwstok, die u voortdurend met lichte druk van uw arm naar beneden drukt. Meer garnaal is ook te vinden op plaatsen waar de bodem "zachter" aanvoelt. In deze drassige omgeving (=rijk aan voedsel) houdt zich veel garnaal op en is de moeite waard en even "bij stil te staan". Draai hier even met uw duwnet in de rondte en bekijk uw vangst, waarbij u de inhoud achterin de kuil kiepert. Breng het net weer naar de bodem en ga door met het vissen in de omgeving van die plek. U vist als het ware met uw voeten. Probeer de oppervlakte van de drassige bodemstructuur in "kaart te brengen" en stuur het net zowel parallel als haaks t.o.v. de zandbank. Ook op plaatsen waar zich veel meeuwen ophouden zijn interessant.  

 

Hoe lang vissen?
Blijf niet te lang in het water, voor je het weet wordt het weer vloed. Voordat het vloed wordt, is er gedurende een uurtje sprake van "doodtij". U kunt dan nog wel even vissen maar houd dus de opkomende vloed, maar ook de borden en vlaggen die stroming aangeven in de gaten. Komt u in een mui terecht (=sterke stroming van- en naar zee tussen twee zandbanken), houd uw net omhoog en ga terug. Wanneer u in een "gaatje" stapt en opeens in dieper water komt, leunt u op uw stok en gaat u terug. Dit wordt door gebruikers van een duwnet als "pré" gezien, ten opzichte van een treknet. Waak ervoor dat uw waadpak  "volloopt" bij hoge golfslag. Een riem om de borst kan dit behoorlijk tegengaan.

Wat heb ik nodig om garnalen te vissen?
Op het strand
- een duw- of sleepnet
- een waadpak* en eventueel neopreen handschoenen tegen de kou
- een mand of emmer om de garnalen in te doen. Dek deze nooit volledig af
- een plastic zeiltje
- rubberen huishoud handschoenen te gebruiken bij uitsorteren op strand.
*U heeft al een waadpak vanaf € 40,-

 

Thuis
- grote pan, bijvoorbeeld een soeppan
- verhoogde houten kratjes met een roostertje (bollenkistjes) , kranten of een laken
- een vergiet
- een kookwekker
- ijverige garnalenpellers/-sters (al dan niet te paaien met een flesje wijn)!!!

 

Heb ik een visvergunning nodig wanneer ik met een garnalennet wil vissen?
Nee, u heeft geen visvergunning nodig wanneer u op garnalen vist langs de kust. Zie ook vrijstellingen garnalenvisserij artikel 49 Op binnenwateren (bijv. Grevelingendam) is een zeevisvergunning vereist. Raadpleeg hiervoor de Algemene Plaatstelijke Verordening bij de lokale overheid.

Moet een duwnet voldoen aan wettelijke maaswijdte?                                    
Nee, alles wat met handkracht wordt geduwd danwel gesleept hoeft zich niet te houden aan wettelijke maaswijdte. Kleinere maaswijdte is aan te raden omdat de garnaal altijd 'vluchtgevaarlijk' blijft. Wilt u alleen grote garnalen, dan zorgt een garnalenzeef voor de oplossing.

 

Kan het net ook uit elkaar worden gehaald?                                                     

Ja, de duwstok kan van het net worden afgehaald. Het net kan dan over de stok worden gerold.

Ik denk dat ik garnalen heb gevangen, maar ze zijn grijs in plaats van roze. Geen paniek, garnalen worden pas roze als ze zijn gekookt

Ik heb garnalen gevangen, wat nu?
Leeg uw net op het strand op een plastic zeiltje en gooi krabbetjes en visjes weer terug in de zee en verwijder het zeewier. Leg de garnalen in een mand. Persoonlijk streef ik er naar om de garnalen uiterlijk 1,5 uur na het vangen thuis in de pan te hebben. Hou hiermee ook rekening met eventuele reistijd.  Spoel thuis allereerst de garnalen af in een vergiet met schoon water of leg de vangst of verhoogde kratten met roosters en spoel ze af met de tuinslang of in een emmer water.

 

Garnalen koken
 Vul een grote (soep)pan voor 3/4 met (zee)water en voeg (indien u gewoon kraanwater gebruikt) 1,5 eetlepel  zout en breng deze aan de kook.
Zodra het water kookt gooit u er een portie garnalen = een vergiet in. Zodra dit is gebeurd, even goed doorroeren zodat het warme water zich goed verspreidt.
Zodra het water weer begint te koken stelt u uw kookwekker in op 1,5 minuut.

 

Hierna zijn uw garnalen gekookt. Let wel: hoe meer garnalen u in de pan doet, hoe langer het water nodig heeft om weer aan de kook te raken. Hierdoor kunnen de garnalen nog wel eens té zacht worden. Begin daarom met kleinere porties. Giet de garnalen na het koken af in een vergiet en vang het water op in een emmer.  Spreid de garnalen nu direkt  buiten uit op kranten of op een laken of in houten kratjes om ze te laten uitwasemen en afkoelen. Als de garnalen helemaal zijn afgekoeld, zijn ze klaar om gepeld te worden.

NB. Bij het afgieten van de garnaal, het hete water opvangen en opnieuw gebruiken. Voor de volgende kook opnieuw 1 theelepeltje zout aan water toevoegen.

Hoe pel ik een garnaal?
Garnalen pellen is een enigszins ondankbaar klusje, maar wel gezellig met zijn allen om de keukentafel op een winteravond.
Allereerst zorgt u ervoor dat uw handen schoon zijn. Doe desgewenst latex handschoenen aan. Pak een garnaal van voor en achter vast tussen duim en wijsvinger. Voel met uw duim waar het breekpunt zit in het midden van de garnaal en breek deze zachtjes door.
Niet te hard, anders breekt het vlees.
Trek voorzichtig aan de staart en vervolgens aan de kop.

Kan ik gepelde garnalen invriezen?
Dit is geen probleem. Maar houd ze niet langer dan 3 a 4 maanden ingevroren.
Na deze periode neemt de smaak af en dient er wat zout worden toegevoegd. 
 

Download hier de

handleiding van

het net

bottom of page